CSIT Module-I & II Questions

Objective Questions

1. UNIVAC is

    a) Universal Automatic Computer   b) Universal Array Computer   c) Unique Automatic Computer   d) Unvalued Automatic Computer

Answer: A


2. Which of the following is not an input device?

    a) Scanner   b) Barcode Reader   c) OMR   d) Plotter

Answer: Plotter


3. The term gigabyte refers to …………….

    a) 1024 bits   b) 1024 Bytes   c) 1024 KB   d) 1024 MB

Answer: 1024MB


4. Word 'RAM' stands for

    a) random access memory   b) read access memory   c) read arithmetic memory   d) random arithmetic memory

Answer: A


5. Component in a PC switch electronic signals and electric power

    a) Resistor   b) transistor   c) capacitor   d) diode

Answer: B


6. ………….is used to store electrical signal

    a) Resistor   b) transistor   c) capacitor   d) diode

Answer: C


7. Odd one out

    a) Key board   b) mouse   c) cooling fan   d) scanner

Answer: C


8. Which of the following is not an example for guided media

    a) Fiber Optic Cable   b) Coaxial Cable   c) Radio Transmission   d) Twisted Pair Cable

Answer: C


9. Which of the following topology the failure of one computer can have an impact on the entire. network

    a) Bus   b) Star   c) Ring   d) Mesh

Answer: C


10. Which of the following is provides reliable communication

    a) UDP   b) TCP   c) IP   d) All the above

Answer: B


11. IPV4 is

    a) 16bit   b) 32bit   c) 64bit   d) 128bit

Answer: B


12. What is the natural mask of class C network

    a) 255.255.255.1   b) 255.255.255.0   c) 255.255.0.0   d) 255.255.255.255

Answer: B


13. Use of sub netting is

    a) it divides networks into network classes   b) It divides large network into smaller one   c) It speeds up the data transfer   d) None of the above

Answer: B


14. Each computer functions as both a client and a server in……

    a) Distributed configuration   b) peer-to-peer configuration   c) Client-Server Configuration   d) None of the above

Answer: B


15. What is the use of ping command

    a) to test a hard disk fault   b) to test a bug in application   c) To test a device on network is reachable   d) None of the above

Answer: C


16. DTP stands for ---------------

    a) Desk Top Printing   b) Desk Top Process   c) Desktop Publishing   d) Design Type Printing

Answer: C


17. Which tool is used foe cropping in CorelDraw?

    a) Shape Tool   b) Pick Tool   c) Knife tool   d) Fill Tool

Answer: A


18. How do you create a new file in Photoshop using the drop down menu?

    a) File > New   b) File > Open   c) Create > New   d) Start > New File

Answer: A


19. Pick the odd one.

    a) Simple Lasso Tool   b) Polygonal Lasso Tool   c) Magic Lasso Tool   d) Magnetic Lasso Tool

Answer: C


20. .....Color modegive us a black and white version of photo

    a) RGB   b) Grayscale   c) CMYK   d) HSB

Answer: B


21. …………..is Photoshop’s native file format

    a) JPEG   b) PSD   c) PDF   d) TIFF

Answer: B


22. ………..tool is used to select an area based on a specific colour

    a) Magic wand   b) Lasso   c) Marquee   d) Brush

Answer: A



One Word Questions

1. ALU is ………………………………

Answer: Arithmetic and Logical Unit


2. IBM 1401 is

Answer: Second Generation Computer


3. EBCDIC stands for

Answer: Extended Binary Coded Decimal Interchange Code


4. ASCII stands for

Answer: American Standard Code for Information Interchange


5. Main component of first generation computer was……………….

Answer: vacuum tubes


6. Which generation of computers use microprocessor is the main component?

Answer: Fourth Generation


7. Stored program concept was introduced by ……………

Answer: John von Neumann


8. DVD ROM is a ………………. Memory

Answer: Secondary


9. CD-ROM stands for ………………….

Answer: Compact Disk-ROM


10. The output quality of a printer is measured in …………………..

Answer: dpi


11. An interface between user and computer is …………………..

Answer: Operating System


12. Hexadecimal Number system uses …………….. Symbols.

Answer: 16


13. ………….. is a Software provided by the manufacturer for the proper working of. hardware is

Answer: Driver


14. Usually printer is connected to ________ port.

Answer: Parallel or USB


15. ---------- is the process of dividing the physical drive spaces into pieces.

Answer: partitioning


16. ---------- should be provided inside a cabinet to decrease overall temperature

Answer: heat sink


17. ---------- file system supports security features.

Answer: NTFS


18. SCSI stands for----------

Answer: Small Computer System Interface


19. ----------is defined as the total number of pixels in width by the total number of pixels. in height.

Answer: resolution


20. ………allows to send telephone calls (voice data) using standard Internet Protocol

Answer: VoIP


21. LAN stands for

Answer: Local Area Network


22. IP address is assigned to every computer that connects to the Internet is ………

Answer: Node/Host


23. ………. ip address is used for communication within the network

Answer: loopback/127.0.0.1


24. ……are data communication devices that convert digital signals to analog signals, and vice. versa

Answer: Modem


25. NIC stands for ……

Answer: Network Interface Card


26. Size of MAC address is ………………….

Answer: 48 bit


27. In …… topology entire network shuts down if there is a break in the main cable

Answer: BUS


28. FTP stands for ……

Answer: File Transfer Protocol


29. CCTV stands for .........

Answer: Closed Circuit Tele Vision


30. DVR stands for .......

Answer: Digital Video Recorder


31. NVR stands for ...........

Answer: Network Video Recorder


32. There are two types of camera technologies – analog and

Answer: Digital


33. PTZ stands for .........

Answer: Pan Tilt Zoom


34. To connect the CCTV camera and the DVR ........ connector is used

Answer: BNC Connector


35. The communication done through sight is called ……………….

Answer: Visual Communication


36. SMCR model was introduced by ………………..

Answer: David Berlo


37. Large number of heterogeneous audiences is the main characteristics of …………..

Answer: Mass Communication


38. WYSIWYG stands for ----------

Answer: What You See Is What You Get


39. In PageMaker Plug-in is in -------- menu

Answer: Utilities


40. Tex wrap option of PageMaker comes under ---------- menu

Answer: Element


41. The major software used to produce .Pmd files is ----------

Answer: Pagemaker


42. In PageMaker, vertical alignment is related with -------

Answer: Frames


43. In PageMaker threading is related with --------

Answer: Text


44. In PageMaker 'Column guides' option is in ----------- menu

Answer: Layout


45. Extension file of CorelDraw is ……………

Answer: .cdr


46. Bitmap images are made up of …………………….

Answer: Pixels


47. Corel Draw is ………………………type drawing package

Answer: Vector


48. Which tool is used for selecting and deselecting object?

Answer: Pick Tool


49. Which type of text tool is used for creating heading in CorelDraw?

Answer: Artistic Text Tool


50. Which tool is used to magnifying an image?

Answer: Zoom Tool


51. Shortcut key for duplicating an image in CorelDraw is……………….

Answer: Ctrl+D


52. Wire Frame view is related with ……………….

Answer: CorelDraw


53. Duplicate layer in Photoshop is in -------- menu

Answer: Layer


54. It is possible to rasterize a ---------- in Photoshop

Answer: Layer


55. Liquidity is a---------------- in Photoshop

Answer: Filter


56. Extension of Photoshop file is ---------------

Answer: .psd


57. Distort is a ----------------in Photoshop

Answer: Filter


58. In Photoshop shear is a --------------------

Answer: Filter


59. In Photoshop magic wand tool is used for ------------------

Answer: Selecting a particular color image


60. ---------- tool paints with a sample of an image in Photoshop

Answer: clone stamp


61. In Photoshop ---------- tool is used to move the image

Answer: move tool


62. The tool in Photoshop that helps to insert characters is ----------------

Answer: Text Tool


63. ---------- tool is used to smoothen images in Photoshop

Answer: Smudge


64. In Photoshop 3D effect is in ------- menu

Answer: Filter


65. Transform command is in -------- menu.

Answer: Edit


66. JPEG stands for ------------------------

Answer: Joint Photographic Expert Group



True/False Questions

1. Ctrl+B is the short-cut key for Bold in Pagemaker

Answer: False (ctrl+shift+B)


2. It is not possible to rotate text in PageMaker

Answer: False


3. Ctrl+S is the shortcut key for save in Pagemaker

Answer: True


4. Gutter is the gap between columns on a page in Pagemaker

Answer: True


5. In Corel Draw, to change a rectangle in to a circle, shape. tool is used.

Answer: True


6. It is possible to save a Photoshop image in different formats.

Answer: True


7. JPEG is a movie format

Answer: False


8. It is possible to take a print out from Photoshop

Answer: True


9. Using Photoshop Black and White photos can be change to colour.

Answer: True


10. PDF files are opened using Acrobat reader

Answer: True


11. It is not possible to invert the colours in Photoshop

Answer: False


12. PNG is a movie picture format

Answer: False


13. Photoshop is a software used for image, editing etc

Answer: True


14. Lasso tool is available in Photoshop tool box

Answer: True